Jarda nejmladším vítězem závodu seriálu HONDA TOUR

První říjnový víkend se v Plzni uskutečnil 8. závod seriálu HONDA TOUR 2023 a tento závod se zapsal do historie, neboť nejmladším vítězem se stal Jarda Jäger ml., který se tak stal ve svých 16 letech, 8 měsících a 28 dnech nejmladším vítězem závodu Hondy. A jak se to celé událo?

Do závodu se přihlásilo celkem 25 závodníků. Bohužel Ti nejlepší se připravovali na MS do Ameriky, tak nepřijeli, ale i tak se v Plzni sešlo z první patnáctky celkového pořadí hned 11 závodníků. Také v žácích byla tentokrát hojná účast, kdy o poháry bojovalo hned 7 kluků, kdy šestici domácích jezdců doplnil Franta Rubík, který se stává pravidelným účastníkem těchto závodů.

Závodníci byli rozděleni do 3 skupin, kdy ve skupině C bylo 9 závodníků, a proto se měl jet tzv. pauzírák. Bohužel se nepodařilo v počítači pauzírák nastavit a tak velký dík patří Petrovi Rubíkovi, který se obětoval a ze závodu odstoupil, aby se mohli jet 3 plné skupiny.

Ve skupině C nastoupili převážně žáci, které vzhledem k nedostatku bodů v žebříčku doplnil Luděk a Vláďa. Luděk dle předpokladu skupinu C vyhrál, ale rozhodně to neměl jednoduché. Kluci mu docela padali do dráhy, tak se musel vyhýbat karambolům.

Ve skupině B už jeli silní závodníci a byl to boj, který nejlépe zvládl Jarda, kterému se podařilo najet  627 kol, což byla poměrně vysoko postavená laťka pro závodníky skupiny A.

Ve skupině A se dlouho držel na průběžném 2. místě Adam Beran, kdy po 4 jízdách měl dokonce stejný počet kol a rozhodovaly jen dílky na dráze, Adam však postupně zpomaloval a naopak se do stíhací jízdy vydal Pavel Heřman, který pomalými krůčky doháněl ztrátu ze začátku závodu. Nejdříve předjel Adama, ale Jardu se mu už dohonit nepovedlo, a tak skončil o 2 kola za Jardou na druhém místě a Adam nakonec udržel místo třetí s 617 koly.

V žácích k velkému překvapení nedošlo. Roli favorita splnil Šimon a připsal si s 564 odjetými koly již 8.vítězství z 8 závodů v žácích a zároveň si do celkového pořadí připsal za celkové 12. místo další 4 body. O druhé místo bojovali plzeňští Ondra s Pavlem, kdy se nakonec podařilo z tohoto duelu vyjít vítězně Ondrovi a připsal si tak druhé místo s 532 koly a Pavel skončil třetí se 493 koly. Určitě stojí za zmínku, jak bojovali naši noví žáci Jan Richter a Bartoloměj Žák, kteří si odbyli svůj první závod vůbec a v některých jízdách se jim podařilo odjet více než 50 kol, což je super výsledek.